onsdag 22 februari 2012

Solrosen, denna mäktiga blomma

En solros är speciell. Alla, till och med små barn, vet hur den ser ut. Den har onekligen ett speciellt utseende som verkligen sticker ut där den sticker upp sitt gula huvud i villaområdenas trädgårdslandskap.

Det som gör blomman så speciell är givetvis dess närmast magiska växtkraft. På bara en säsong går den från en liten, liten planta som bara är några centimeter hög till en gigantisk skapelse som sträcker sin gudomligt vackra krona flera meter över jordens yta. Det är inte konstigt att man förr i tiden trodde att den hade magiska egenskaper - och vem vet - det kanske den har?

Förutom den ståtliga stjälken är solrosen även prydd med en gudomligt vacker blomma. Den starka gula färgen påminner om de böljande rapsfälten i Skåne och har du någon gång sett ett helt fält fyllt av solrosor så är jag säker på att du bara kan blunda och se det framför dig. Det är en sådan syn att den kan ge dig krafter en mörk vinterdag och sprida en somrig doft i ett isfruset vinterlandskap.

Solrosen har alltid varit speciell för mig och jag är säker på att den även är det för många andra. Den vänder sin vackra blomma mot solens strålar och kanske är det just därför den har fått sitt namn, SOL-ros eller sunflower som den heter på engelska. Eller kan det kanske ha att göra med att den stora blomman, med sina gula kronblad faktiskt påminner om solen själv? Jag vet faktiskt inte och ärligt talat är jag inte så intresserad av att ta reda på det heller.

Det enda som är viktigt för mig är dess skönhet och stora inneboende kraft. Den spränger alla fysikens lagar där den sträcker sig mot skyn, endast uppburen av en till synes alldeles för klen stjälk. Magi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.